Materialet linne

Sedan urminnes tider har människor bäddat, burit och dukat och dekorerat med linneprodukter. Lin är ett fantastiskt naturmaterial med flera härliga egenskaper, både gällande tillverkningsprocessen samt när linet väl är en färdigsydd produkt.

När linet blommar på fälten ser det ut som ett vackert ljusblå hav. Lin odlas alltid utan skadliga kemikalier (besprutningsmedel) och extra bevattning behövs mycket sällan. I jämförelse med bomull krävs nästan endast hälften av bevattningen. Därför brukar man hävda att allt lin är mer ekologiskt att använda till produkter jämfört med andra textila fibrer. Vårt lin kommer primärt från olika odlingar i Europa.

Alla våra produkter består av hellinne vilket innebär att hela tyget består av linnetyg. Det finns även varianter av halvlinne där tyget spätts ut med andra material men vi använder som sagt enbart hellinne. Linne är ett slitstarkt och har en god vattenupptagningsförmåga vilket gör handdukar och morgonrockar mycket praktiska. Linne krymper endast vid första tvätten vilken görs i samband med produktionen så efter du fått hem dina produkter krymper de inget mer.

Linne är ett vävt tyg tillverkat av växtfibrer från lin. Historiskt har lin använts till exempelvis underplagg av olika slag samt och som inredningstextilier. Idag används lin till alltifrån kläder till dekorationer och dukning samt att sova i som linnelakan.


Historia om lin

Lin är en av de allra äldsta kulturväxterna. Man har hittat fynd av såväl linfrön som linne i gamla fornegyptiska gravar som vittnar om att linberedning och användandet av lin förekommit för åtminstone 7000 år sedan. I Italien och Schweiz finns lämningar och fynd som tyder på linodling redan på stenåldern. Carl von Linné gav linet dess namn Linum usitatissium vilket betyder “det allra mest användbara” eller “det högst nyttiga linet”.
Följ oss på Instagram

Följ @linliving
Fri frakt

Gäller för DHL-servicepoint. Finns även hemleverans & frakt via Postnord.

Fria byten

Returer debiteras med 99 kr. Maila/ring oss om du är osäker inför ditt köp.

Naturmaterial

Odlas utan skadliga kemikalier. OEKO-tex 100 certifierat.

Producerat i Estland

Samt även en viss produktion i Litauen och lokalt på Gotland.