Hem » Aktuellt » Skötselråd för linneprodukter

Skötselråd för linneprodukter

I detta inlägg kan du läsa om våra skötselråd för linneprodukter. Det är enkelt att ta hand om linneprodukter men vill du att livslängden på dina produkter ska bli så lång som möjligt kan det vara bra att känna till hur de beter sig vid tvätt. Vi vill såklart att dina linneprodukter från oss ska ge dig glädje under en lång tid framöver och rekommenderar dig därför att känna till hur de tas hand om på bästa sätt. Läs vidare för att se steg för steg hur du bör ta hand om dina linneprodukter från oss på bästa sätt.

TVÄTTA
Linne är ett slitstarkt material som tål vatten bra och i praktiken tåls att kokas. Förr i tiden var det vanligt att man kokade sina linnelakan för att få dom ordentligt rena. I dagens samhälle med välutrustade tvättmaskiner finns det däremot ingen anledning att tvätta sina produkter på så höga temperaturer. Vi rekommenderar 40-60 grader beroende på produkt och färg (dubbelkolla vad det står på tvättlappen på din produkt). Alla våra produkter förutom White linen och Nature rekommenderar vi max 40 grader på för att bevara den ursprungliga färgen. Vill du tvätta dina lakan eller handdukar varmare än så går det bra men då bör du vara medveten om att färgen kommer att mattas av med tiden.

Vi rekommenderar dig att tvätta ut och in och knäppa eventuella knappar. För miljöns skull får du gärna använda ett ekologiskt och miljövänligt tvättmedel, samt undvika sköljmedel. För längsta hållbarhet råder vi dig att tvätta på ett skonsamt program med mindre centrifug. Vid tvätt av helt nya linneprodukter råder vi dig att tvätta dessa separat då de kan släppa ifrån sig mycket tygfibrer vid de första tvättarna (detta avtar med tiden men vi har skrivit mer om detta HÄR).

Linne är ett antibakteriellt material vilket gör att den hämmar tillväxt av bakterier och stöter bort smuts. Detta gör att linne nödvändigtvis inte behöver tvättas lika ofta som andra material. Har du till exempel en skjorta utan fläckar som är använd någon dag och endast behöver sig en uppfräschning rekommenderar vi att du vädrar plagget och sprayar med vårt linnevatten. Det är både bra för dig som sparar på tid och för miljön som sparar på energi och vatten.

TORKA
Vi rekommenderar dig att undvika torktumling av dina linneprodukter. Det sliter på fibrerna vilket förkortar livslängden och gör att det kan vara svårt att återfå en slät struktur. Vi rekommenderar dig istället att låta dina produkter torka förhand på en galge eller tvättställning och har du möjlighet får de gärna hänga utomhus. Innan du hänger upp produkterna kan du sträcka ut de i kanterna för att de ska bli så släta som möjligt. Efter tvätt kan dina produkter upplevas som stela och hårda och eventuellt att de dragit ihop sig något men vi lovar att de mjukar så fort de börjar användas igen.

STRYKA
Det går utmärkt att stryka dina linneprodukter om du önskar en mjuk och slät känsla direkt. Fukta gärna tyget och låt det gå in en aning i tyget innan du börjar använda strykjärnet som ofta kan vara på den högsta temperaturen för lin. Det går även bra att använda en steamer på dina linneprodukter. Vid styrning och användning av steamer rekommenderar dig dig att använda vårt linnevatten för slätare resultat och en underbar doft.

Om du vill åt en riktigt slät och glansig yta går det att kallmangla linneprodukterna. Efter tvätt ska tyget gärna vila 1 dygn innan du påbörjar manglingen. Kallmangling sätter ett högt tryck på linnetyget vilket gör att lystern framträder på ett vackert sätt. Mangla tyget när det är något fuktigt och låg det sedan torka förhand. Alternativt kan du mangla det ytterligare en gång när tyget är helt torrt.

ÖVRIG SKÖTSEL
Lin är ett slitstarkt naturfibrer som kan hålla länge men precis som med alla material behöver de då skötas och användas varsamt. Om möjligt mår linne allra bäst av att förvaras torrt och mörk. Se gärna till att vika eller rulla dina linnelakan på olika sätt för att minimera risken för brytskador och fibrer som spricker.

Följ oss på Instagram

Följ @linliving
Fri frakt

Gäller för DHL-servicepoint. Finns även hemleverans & frakt via Postnord.

Fria byten

Returer debiteras med 99 kr. Maila/ring oss om du är osäker inför ditt köp.

Naturmaterial

Odlas utan skadliga kemikalier. OEKO-tex 100 certifierat.

Producerat i Estland

Samt även en viss produktion i Litauen och lokalt på Gotland.