Hem » Aktuellt » Varför dammar mina linnelakan?

Varför dammar mina linnelakan?

Vid inköp av sängkläder i linne kan det upplevas att det uppstår damm på golven ovanligt snabbt. Detta är egentligen inte vanligt damm, utan tygfibrer som materialet stöter ifrån sig eftersom att linne är ett levande naturmaterial. Vi kan förstå att detta kan kännas knepigt till en början, men precis som med alla material finns det för- och nackdelar. Oftast samlar sig dessutom “dammtussarna” i ett hörn så det behöver inte ta lång tid att städa bort. En annan sak vi upptäckt spelar in hur mycket man berörs av detta är golvfärgen eftersom att tygfibrerna tycks vara mer framträdande på vissa golv i jämförelse med andra.

Hur löser man då detta problem? – För det första behöver man ha lite tålamod då fibrerna avtar med tiden. Du behöver alltså använda och tvätta dina lakan och för att det ska avta. Vi har inget svar på hur lång tid det tar då det varierar. Ett annat husmorsknep som vi vill tipsa om är att tvätta linnet med ättika. Häll ättika i facket för sköljmedel och tvätta sedan som vanligt (det ger ingen doft på tvätten). Detta ska tydligen göra att fibrerna avtar något snabbare. Att slänga in sängkläderna i torktumlaren är inget vi rekommenderar. Det sliter på tyget, är dåligt för miljön och det förstör fibrernas form vilket gör att det kan bli svårt att återfå en slät struktur i tyget och vi har inte sett att detta kan minska mängden fibrer.

Det finns så pass många andra fördelar med linne att vi tycker det väger över. Visste du till exempel att linne är ett temperaturanpassande material vilket gör att det är svalt på sommaren och varmt på vintern. Linne är även slitstarkt vilket gör att det kan hålla i många år framöver om det sköts med omsorg. Dessutom är det en fantastisk känsla att sova i som bara måste upplevas för att man ska förstå.

Sov gott i Dina linnelakan från oss!

“Har gått över till linnelakan sedan årsskiftet. Temperaturskillnaden mot bomullslakan är inte bara påhitt. Produkten bedöms hålla god kvalitet. Känns bra att de är producerade inom EU. Liksom tidigare recensenter vill man inte återgå till bomullslakan efteråt.”

Gustav Carlsson

Följ oss på Instagram

Följ @linliving
Fri frakt

Gäller för DHL-servicepoint. Finns även hemleverans & frakt via Postnord.

Fria byten

Returer debiteras med 99 kr. Maila/ring oss om du är osäker inför ditt köp.

Naturmaterial

Odlas utan skadliga kemikalier. OEKO-tex 100 certifierat.

Producerat i Estland

Samt även en viss produktion i Litauen och lokalt på Gotland.