Hem » Aktuellt » Varför ska man välja linneprodukter?

Varför ska man välja linneprodukter?

Linne är ett material som använts i urminnes tider. Materialet är känt för för sin slitstarka kvalité och förmåga att hålla i generationer om det sköts på rätt sätt. Linnetyget kommer från linblomman vilket gör att det ingår i kategorin naturfiber. Naturfiber kan antingen komma från växtriket som lin och bomull gör eller från djurriket som ull och silke.

Carl von Linné döpte linväxten till Linum Usitatissimom som betyder “det mycket användbara”. Lin är precis som Linné ansåg på den tiden ett mycket användbart material då det passar till sängkläder, handdukar, servetter, kläder.. Ja  listan kan göras lång.

Linne har dessutom många fantastiska egenskaper som gör att det inte bara är en lyxig känsla med linneprodukter utan också otroligt praktiskt. Att ha sina textilier i linnetyg borde vara en självklarhet för alla i vardagen mycket mer än vad det är idag. Vi alla borde låta linet få bidra till vår vardagslyx. Linne är dessutom ett hållbart fiber eftersom dess miljöpåverkan är mindre om man jämför med andra textilier.

Men varför anses då linne vara ett mer miljövänligt alternativ?

Till att börja med handlar såklart allt om vad man jämför med. Jämför man till exempel lin och bomull som båda är ett naturfiber från växtriket är linne ett bättre alternativ.  Dels handlar det om att lin kan odlas längre norrut än vad bomull kan göras. Detta gör att transporterna blir betydligt kortare om vi väljer linodlingar som är nära oss. Allt vårt linne på Lin Living kommer från olika delar i Baltikum för att sedan produceras i Estland vilket är en avsevärd mycket kortare sträcka än om det hade varit från exempelvis Asien.

Lin är motståndskraftig mot flera sjukdomar och man behöver därmed inte alls lika mycket bekämpningsmedel som krävs vid produktionen av bomull vilket såklart är ett stort plus. Det krävs heller inte lika mycket vatten och gödning på linodlingar. När linet ska förvandlas till det som sedan ska bli linne måste linstråna rötas, alltså bli blöta för att sedan ruttnas. Denna process kräver visserligen  vatten men det går utmärkt att göra detta på land genom att linet ligger utomhus på marken och fuktas av daggen. Detta sker alltså helt naturlig och miljön behöver inte ta någon skada.

I dagsläget odlar man lin i en ganska liten skala vilket säger sig själv att processen inte gör lika stor skada på miljön som bomull gör. Men oavsett är det helt klart ett snällare alternativ med linnetextilier.

Följ oss på Instagram

Följ @linliving
Fri frakt

Gäller för DHL-servicepoint. Finns även hemleverans & frakt via Postnord.

Fria byten

Returer debiteras med 99 kr. Maila/ring oss om du är osäker inför ditt köp.

Naturmaterial

Odlas utan skadliga kemikalier. OEKO-tex 100 certifierat.

Producerat i Estland

Samt även en viss produktion i Litauen och lokalt på Gotland.