Varukorg 0

Skötselråd

Linne är ett naturmaterial som håller i generationer om de sköts väl. Lin Livings linneprodukter förändras med tiden och blir bara vackrare, mjukare och härligare med åren.

Vi brukar säga att man får ta hand om sitt linne på det sätt man själv föredrar, det är ju trots allt Du som ska leva tillsammans med linnet. Här är några råd som Du kan utgå ifrån;

Tvätta

Vi rekommenderar att du tvättar de naturfärgade och vita linneprodukterna i max 60 grader för miljöns skull. Vid riktigt svåra fläckar går det bra att tvätta det naturfärgade linnet i 80 grader (förr i tiden kokade man linne, så de tål väldigt, väldigt varmt…) De färgade linnetextilierna tvättas i 40 grader för att behålla de vackra färgerna. Vill man tvätta varmare finns risken att färgerna mattas av efter hand. Tvätta färgat och ofärgat linne var för sig, vitt tvättas alltid separat.

Det går bra att centrifugera linnet men man ska då veta att det snabbare och enklare får en skrynklig struktur. Efter tvätt går det bra att centrifugera linnet en kort stund för att avvattna. Om man charmeras av linnets skrynklor så går det givetvis bra att alltid centrifugera. Tvätta produkterna i ett miljövänligt tvättmedel utan blekningsmedel. Undvik alltid sköljmedel. 

Torkning

Efter du tvättat dina linneprodukter sträcker du ut tyget i kanterna och låter det sedan hängtorka. Det går även bra att torktumla ditt linne för att få det mjukare och mer skrynkligt men man skall då vara medveten om vad de kan ha för konsekvenser. Det är mer energikrävande och bryter sönder fibrerna i linnetyget som gör att det blir skrynkligare och har svårt att återfå en slät struktur (om man vill åt det). Dock om man föredrar skrynkligt linne samt snabbare vill få en mjukare känsla så är tumla att föredra.

Stryka

Om man inte har en mangel så går det jättebra att stryka linnet. Fukta linnet och låt det sedan dras in en aning i tyget. Stryk sedan på linnevärme som ofta är den högsta temperaturen.

Mangla

Om man vill åt en riktigt slät och glansig yta är kallmangla att föredra. När du manglar dina linneprodukter sätter du ett hårt tryck på linnet som i sin tur framträder lystern på ett vackert sätt. Fukta och sträck ut linnet innan du börjar mangla. Mangla tyget något fuktigt och låt sedan torka. Om du vill åt extra mycket glans så går det bra att mangla en gång till efter linnet torkat. Tänk på att låta linnet vila minst 1 dygn innan mangling efter tvätt.

Övrigt

Försök att variera dina vikningar så ofta som möjligt för att undvika brytskador. Linnet ska helst förvaras mörkt och torrt utan värmekontakt.

Miljö

Vi på Lin Living arbetar för hållbara hemtextilier som ska hålla i generationer och på så vis minska på nutidens extrema konsumtionssamhälle där vi köper och slänger i omoraliskt takt. Att handla linneprodukter belastar inte miljön på samma sätt som exempelvis bomullsprodukter, men när du väl köpt dina vackra linneprodukter så gäller det att fortsätta att tänka miljösmart. Tvätta inte dina linneprodukter alltför ofta. Undvik onödigt höga temperaturer och var sparsam med tvättmedlet. Försök även att undvika sköljmedel vid tvätt. Det är varken bra för din hud eller för naturen.

Njut!

Nu är det dags för dig att njuta av dina vackra linneprodukter för resten av livet!

Vita linnelakan.
Naturfärgad linnemorgonrock.
Granite linnepyjamas.
Lila linnemorgonrock.